Сдружение  “Баскетболен клуб Детска академия Усмихнат баскет”

Вашето мнение

Одобрявате ли заниманията по програма "Усмихнат баскет" да бъдат включени в учебната програма на МОН ?

Събития

You are here

ПРЕСКЛУБ “БЪЛГАРИЯ” - Пресконференция на 14 септември 2012 г.

София 1000, бул. “Евлоги Георгиев” 38, Национален стадион “Васил Левски”, Централен вход,тел. 02/93-00–794,
тел./факс: 02/93-00-784; GSM: 0887/263-975; 0887/52-06-36; 0888/51-01-19
Адрес в Интернет: www.pressclubbg.com;  
e-mail: info@pressclubbg.com.


 

БФ Баскетобол отнема лиценз без реално основание
Спортът за най-малките вън от програмите за финансиране


Преди началото на третата година от създаването на проекта "Усмихнат баскет" на сдружение "БК ЦСКА Червено знаме" родната федерация наказа инициаторите за развитието на играта с оранжевата топка в детските градини. На заседание на УС на БФ Баскетбол е отнет лицензът на клуба, тъй като в продължение на 2 години "ЦСКА Червено знаме" няма участие в държавните първенства. Това гласи член 30 от Устава на федерацията. Решението е взето на 21 юни т. г., а засегнатата страна научава за него на 16 август. Клубът пише жалба и очаква тя да бъде разгледана и отменена от Общото събрание, което ще се състои до края на годината, но все още дата не е определена. Парадоксът е, че до края на състезателен сезон 2011/2012 г федерацията не провежда държавно първенство за децата до 8 години, нито организира фестивали за на-малките, а изисква участие в тях, обясни днес на нарочна пресконференция в Пресклуб "България" председателят на клуба и мениджър на проекта "Усмихнат баскет" Васил Микулаш.Според него ударът е преднамерен, тъй като веднага след отнемане на лиценза е учреден нов клуб с марката ЦСКА и с председател Робърт Гергов - брат на изпълнителния директор на федерацията Елеонора Рангелова.
Около 1000 малчугани на възраст от 5 до 6 години са обхванати от проекта "Усмихнат баскет". Заниманията се провеждат 2 пъти седмично от септември до май. Водят ги специално подготвени инструктори. Групите са с по 5-8 деца като продължителността на един урок е 30 минути. Целта е да се формират у децата двигателни умения, които са добра основа за същинската баскетболна игра. "Радващо е, че сред нас, спортните дейци, има личности, които крачат по стъпките на проект "Усмихнат баскет", които милеят за червената фланелка, за емоцията между двата коша, за вярната публика", пише в поздравлението на министър Нейков до В. Микулаш на 20 декември 2011 г. Всъщност спортният министър, кметът на столицата Йорданка Фандъкова и още куп известни личности от различни сфери са дали подкрепата си за това начинание като консултанти, спомоществователи на проекта или като учредители на клуба. Премиерът Бойко Борисов е патрон на "Усмихнат баскет".
С отнемането на лиценза клубът е лишен от възможността да кандидатства за финансиране по специалните програми - на МФВС за начално обучение и за спорта в детските градини и на Столичната община за младежта и спорта. Ако лицензът не ни бъде върнат на Общото събрание, ще подготвим документи да кандидатстваме отново за лиценз догодина, обяви Микулаш.   
 

14/09/2012